Het laatste Nieuws

Spaar voor een zomer boodschappenpakket!

Voor HOGE korting op een BOODSCHAPPENPAKKET boordevol biologische lekkernijen t.w.v. € 40,-.

 

Bij elke 10 euro ontvang je een zegel. Een volle spaarkaart met 40 zegels geeft recht op € 35,-

korting. Je betaalt nog slechts € 5,- voor het boodschappenpakket.

De actie loopt van 25 juni  t/m 15 september 2018.

Spaarkaarten kunnen tot en met 29 september 2018 worden ingeleverd.

Uit 22000 inzendingen wint klant van  Naturijn   hoofdprijs ‘BIO brunch t.w.v. 100 euro’

Natuurwinkel Naturijn heeft mevrouw Herber afgelopen week verrast met een cadeaubon voor een compleet verzorgde biologische brunch/lunch t.w.v. 100 euro bij restaurant Lekkers a/d Lek  in Culemborg. Dit naar aanleiding van haar deelname aan de Paascampagne van Natudis , waarmee klanten brunchproducten konden

 

op foto V.l.n.r.: Maria Willems (Naturijn), Antje Herber (winnaar), Tessa Volkers (restaurant Lekkers a/d Lek), Jorn de Beer (Brandmanager Natudis)

winnen en kans maakten op een overheerlijke biologische brunch bij een restaurant bij hen in de buurt. ‘Ik kon het niet geloven dat uit de enorme hoeveelheid inzendingen ik deze prijs heb mogen ontvangen. Ik ben echt heel blij en kijk uit naar een heerlijke biologische  brunch bij Lekkers’, aldus de winnaar.

 

Deelname paascampagne

Iedereen die tot 15 april een bezoek bracht aan één van de 81 deelnemende natuurvoedingswinkels,  ook bij Naturijn , kreeg bij 10 euro aan boodschappen een paaslot cadeau met kans op vele prijzen. De prijzen varieerden van een gratis brunchproduct tot een brunchpakket ter waarde van 25 euro, of de landelijke hoofdprijs, een uitgebreide biologische brunch t.w.v. 100 euro.

 

Meer dan 1.400 winnaars en 22.000 inzendingen voor de hoofdprijs in 2018

"Dit was de derde keer dat Natudis een paascampagne organiseert. Ook dit jaar was het een groot succes. Ruim 22.000 klanten hebben hun paasloten opgestuurd om kans te maken op de hoofdprijs, ruim 7.000 meer dan vorig jaar. Ook ontvingen meer dan 1.400 klanten een gratis brunchproduct."

 

Maria Willems, van Natuurwinkel  Naturijn, vertelt verder: "Klanten vinden het erg leuk als ze een prijs winnen. Met deze actie valt er snel een prijs die je direct mee naar huis kan nemen. Dat draagt zeker bij aan het succes. "

 

 

Bio-producten besparen overheid kosten en verdienen daarom lager BTW-tarief

Bijna 80.000 handtekeningen 'Geen BTW op Bio'-petitie aangeboden in Den Haag

De campagne voor 0% BTW op biologische voeding die een groep van meer dan 150 biologische speciaalzaken begin november startte, is vandaag afgesloten met het aanbieden van de petitie aan de Tweede Kamer. Bijna 80.000 betrokken consumenten hebben hun handtekening gezet. De campagnevoerders vinden dat productie en consumptie van biologische voeding extra gestimuleerd zouden moeten worden en dat het niet helpt als de prijs door oneerlijke belasting relatief hoog blijft.

Biologische voeding bespaart belastingbetaler veel geld

Een boodschappentas met biologische voeding lijkt misschien een paar euro's duurder, maar eigenlijk klopt dat niet. Biologische voeding heeft namelijk minder verborgen maatschappelijke kosten voor milieu, gezondheid, water, biodiversiteit en bodem. De productie van biologische voeding bespaart de belastingbetaler aantoonbaar veel geld, bijvoorbeeld voor waterzuivering. Met de petitie 'geen BTW op Bio' willen de bio-winkeliers en 80.000 burgers bij de Tweede Kamer aan de kaak stellen dat biologische voeding onterecht extra wordt belast en het kabinet ertoe bewegen de BTW op biologische voeding per 2019 niet te verhogen naar 9%, maar juist te verlagen naar 0%, om een gelijk speelveld te creëren tussen biologische en niet-biologische voeding.

Biologische voeding is niet te duur, maar gangbaar voedsel is te goedkoop

De initiatiefnemers van de campagne werden vandaag begeleid door Volkert Engelsman van biologisch handelsbedrijf EOSTA en door Trouw uitgeroepen tot de meest invloedrijke duurzame Nederlander van 2017. De afgelopen jaren heeft hij veel werk verzet om de echte kosten van voeding in kaart te brengen. Uit het onderzoeksrapport True Cost of Food in Food, Farming and Finance, dat EY en Soil & More Impacts in samenwerking met de FAO hebben uitgevoerd, blijkt dat  de verborgen kosten voor biologische voeding lager zijn dan voor niet-biologische voeding, als je kijkt naar klimaat, bodem, water, biodiversiteit en gezondheid.

"Biologische voeding is niet te duur, maar gangbaar voedsel is te goedkoop", concludeert Volkert. Hij zette begin november de eerste handtekening voor de campagne en is trouwe supporter van de actie in de biologische speciaalzaken.

 

Op de foto: Hans van Mierlo namens Ekoplaza (tweede van links), naast hem Joyce van den Bos-Akkermans namens Natuurwinkel, Merle Koomans van den Dries namens Odin, Roosmarijn Saat van Gimsel en Volkert Engelsman van Eosta.

 

Voor meer informatie: www.geenbtwopbio.nl

Publicatiedatum: 24-4-2018 bron biojournaal

 

Vitality box was een groot succes!

Klanten van deelnemende Natuurwinkels en biologische speciaalzaken in Nederland en België konden in de maanden februari en maart sparen voor een extra hoge korting op een Vitality Box ter waarde van 27,50 euro. De Vitality Box zat boordevol biologische healthy snacks, krachtige ontbijtjes, gezonde sapjes en meer. Rineke Dijkinga heeft als ambassadeur haar naam aan deze box verbonden. De actie is inmiddels afgerond. Er zijn maar liefst 9.500 boxen verkocht in Nederland en België.

Maria Willems : "Klanten waren vaak blij verrast door de gezonde en gevarieerde producten in de Box. Het was voor veel klanten echt een cadeautje. Bij ons is dubbel zoveel gespaard als ik van te voren had gedacht".

"

Actievoorwaarden 1. Bij iedere € 10,- aan boodschappen ontvang je een paaslot. 2. Er zijn 3 soorten prijzen: ✓ De landelijke hoofdprijs: een biologische brunch voor 2 personen t.w.v. € 100 bij jou in de buurt. ✓ Winkelprijs: een bomvol brunchpakket t.w.v. € 25,-. ✓ Of één van de 9 geselecteerde brunchproducten. 3. De prijs is alleen te verzilveren bij inlevering van je winnende paaslot. 4. Elk winnend paaslot mag maximaal één keer ingewisseld worden. 5. De prijs op het paaslot is niet inwisselbaar voor contanten. 6. De prijs op het paaslot is alleen inwisselbaar bij de natuurvoedingswinkel waar het paaslot is afgegeven. 7. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. 8. De actie, inclusief de uitgifte van de paasloten, geldt zolang de voorraad strekt. 9. De actie loopt van 19 t/m 31 maart 2018. 10. Tot 31 maart kun je dit paaslot deponeren in de inleverbox box bij je natuurvoedingswinkel. 11. Medewerkers van natuurvoedingswinkels en Natudis zijn uitgesloten van deelname. 12. De winnaar van de hoofdprijs krijgt uiterlijk 30 april 2018 bericht per mail. 13. Je ontvangt geen paaslot bij aankoop van wettelijke uitgesloten artikelen als cadeaubonnen, boeken, abonnementen, zuigelingenvoeding tot 6 maanden, alcoholische dranken etc. 14. De winkel behoudt zich te allen tijde het recht voor om de actie stop te zetten of te wijzigen. 15. De winkel behoudt zich het recht om bij twijfel over de echtheid van een winnend paaslot het lot te weigeren.

Geen BTW op bio

 

Biologische speciaalzaken in actie voor 0% btw op bio

 

De echte prijs van eten moet op de kassabon staan en niet op rekening van de volgende generaties

 

 

 

Samen met andere biologische speciaalzaken in Nederland brengen wij op 10 en 11 november onze klanten de 6% btw op voeding niet in rekening.

 

Naturijn  is mede-initiatiefnemer van de campagne 'geen btw op bio'. Met deze actie willen de bio winkeliers aan de kaak stellen dat biologische voeding onterecht extra wordt belast en het nieuwe kabinet ertoe bewegen de btw op biologische voeding te verlagen naar 0%.  Klanten kunnen een petitie ondertekenen bij de kassa van Naturijn of op www.geenbtwopbio.nl. Het doel is om minimaal 40.000 handtekeningen op te halen van betrokken burgers. De petitie wordt begin 2018 aangeboden aan de Tweede Kamer.

 

 

 

De campagne 'geen btw op bio' is een initiatief van de Biowinkelvereniging waarin onder andere wij en andere biologische speciaalzaken en formulewinkels van Ekoplaza, Natuurwinkel, Odin en Gimsel samenwerken. Met een petitie willen we de oneerlijke prijsvorming op voeding bij de Tweede Kamer aan de kaak stellen. Want zolang de kosten van milieuvernietiging, zoals de massale insectensterfte, niet worden afgewenteld op de vervuiler maar op de belastingbetaler, is de prijs van biologisch geproduceerde voeding relatief te hoog. Het is de taak van de overheid om drinkwaterbronnen, klimaat, biodiversiteit, bodem en gezondheid te beschermen en te behouden voor huidige en toekomstige generaties. De milieuvriendelijke biologische landbouw is daarin een brede en effectieve maatregel en zou volgens ons daarom vrijgesteld moeten worden van btw.

 

 

 

De echte prijs van eten

 

De eerste handtekening op de petitie is op 3 november gezet door Volkert Engelsman, die afgelopen maand door Trouw is uitgeroepen tot meest invloedrijke duurzame Nederlander van 2017. Afgelopen jaren heeft Engelsman vanuit zijn handelsbedrijf Eosta gewerkt om de echte kosten van voeding in kaart te brengen. Uit het onderzoeksrapport True Cost of Food, dat hij samen met de FAO heeft laten uitvoeren, blijkt dat de echte prijs van biologische voeding lager is dan gangbare voeding als je de maatschappelijke kosten voor milieu en leefomgeving meerekent. “Biologische voeding is niet te duur, maar gangbaar voedsel is te goedkoop,” concludeert Engelsman.

 

 

 

In 100 dagen naar 0%

 

Na de aftrap door Engelsman roepen de samenwerkende biowinkeliers iedereen op om ook de petitie te ondertekenen. Dat kan bij de kassa bij Naturijn of via de campagnewebsite: www.geenbtwopbio.nl. De petitie met handtekeningen zal begin 2018 aangeboden worden aan de leden van de Tweede Kamer.

 

Biologische voeding goede invloed op baby's

Bavo van den Idsert
Gewoon en normaal in Nederland

Een nieuwe herfst, een nieuw kabinet, een oud landbouwbeleid. De voorzichtige transitie die het vorige kabinet trachtte te maken van kostenefficiënte productie naar duurzame consumptie was er al een van meer woorden dan daden. Het nieuwe regeerakkoord gaat verder op die voet en lijkt niet van plan veel vaart te maken met de noodzakelijke versnelling in de verduurzaming van landbouw en voeding. Enkele positieve maatregelen, zoals versterking van de kringlooplandbouw, aandacht voor dalende bodemvruchtbaarheid en het stimuleren van agrarisch natuurbeheer in de directe omgeving van Natura2000 gebieden worden afgewisseld met enkele fundamentele keuzen die de transitie tegenhouden. De reductiebijdrage van de landbouwsector van 3,5 Mton broeikasgasemissie in 2030 is slechts circa 6 procent van de totale reductie, terwijl landbouw een van de grootste vervuilers is. En dan wordt ook nog nagestreefd de reductie via vooral technische maatregelen te bereiken. Maar liefst 40 procent van de totale reductie aan broeikasgassen wordt onder de zoden gestopt, terwijl landbouw bij uitstek geschikt is de CO2 in de bodem zelf te binden.
De nummer twee positie op de wereldranglijst van exporterende voedingslanden moet verdedigd worden en dus gokt het kabinet erop dat alle mestoverschotten, dierenleed en CO2-uitstoot met technische innovaties en via opslaan in de bodem weggewerkt zullen worden. Een beleid van vooruitschuiven naar de toekomst en onder het tapijt vegen, wat zou getuigen van vertrouwen in de toekomst. Misschien onderschat ik de rentmeesters van de ChristenUnie, die sinds jaar en dag wel visie hebben op de noodzakelijke vergroening van het platteland en daarmee niet de lege biljartlakens van engels raaigras bedoelen.
Het voornemen om tot eerlijker productieketens te komen lijkt een lichtpuntje in het regeerakkoord, maar de verhoging van het lage BTW-tarief van 6 naar 9 procent is een zeer slechte start voor eerlijker ketens. Het zet direct druk op de prijzen en maakt het prijsverschil tussen goedkope junkfood en duurzame kwaliteitsvoeding, herkenbaar aan de Topkeurmerken, nog groter. En producten die rekening houden met de natuur, met dieren, met gezondheid en een eerlijke prijs voor de boer, dat lijkt me nu uitgerekend iets voor de 'gewone en normale Nederlander'! Stel je voor dat we het CO2-probleem gewoon oplossen in de landbouw, in plaats van dumping in leeg gezogen gasvelden onder woonwijken? Stel je voor dat we obesitas gewoon oplossen door de keuze voor gezonde kwaliteitsvoeding weer 'normaal en gewoon' te maken? Zaken waar alle Nederlanders baat bij hebben.
Dit kabinet kan in één keer onsterfelijk worden door de belasting op niet duurzame en ongezonde producten te verhogen en de belasting op gezonde, duurzame producten te schrappen, omdat zij de norm horen te zijn. Met het stimuleren van die ontwikkeling kan Nederland bovendien een belangrijk gidsland in landbouw en voeding blijven. Doorgaan op de pure kostenefficiënte weg is een doodlopende weg en het verder uitstellen van de echte omslag naar maatschappelijk inclusieve voeding is onverantwoord. Het roer moet om, nu. De Rabobank lijkt dat eindelijk te begrijpen met z'n driejarige duurzame food & agri transitieprogramma 'Growing a better world together'. Nu het nieuwe kabinet nog.

 

Meer bio raadzaam

 

 

Wetenschappelijke bewijzen over het positieve effect van biologisch eten op de gezondheid. Opmerkelijk is dat er gewaarschuwd wordt voor mogelijke beschadiging aan de hersenen door gewasbeschermingsmiddelen. De grootste risicogroepen daarbij zijn kinderen en zwangere vrouwen.    

 

Effect van gewasbeschermingsmiddelen op hersenontwikkeling

 

Professor Philippe Grandjean, co-auteur van de studie (getiteld Human health implications of organic food and organic agriculture), zegt dat de blootstelling aan sommige gewasbeschermingsmiddelen in Europa tegenwoordig hoger is dan in de Verenigde Staten. Daar hebben drie grote studies aangetoond dat de hersenfuncties van kinderen verminderen wanneer de moeder tijdens de zwangerschap blootgesteld is geweest aan gewasbeschermingsmiddelen.

Een aantal studies wijzen uit dat bepaalde (chemische) insecticiden een negatieve invloed op de cognitieve ontwikkeling kunnen hebben. Daarnaast vermoedt men

 

In de biologische landbouw wordt niet gewerkt met chemische of kunstmatige gewasbeschermingsmiddelen, alleen met natuurlijke. De onderzoekers raden dan ook aan om meer biologische producten te eten. Dat geldt in het bijzonder voor zwangere vrouwen en kinderen. Ook het zogenoemde 'cocktail effect' baart zorgen, want we worden soms aan meerdere stoffen tegelijk blootgesteld. De precieze invloed daarvan is echter nog onvoldoende bekend. Dat biologische producten daarbuiten in de regel ook minder antibiotica bevatten, komt volgens de onderzoekers de algemene gezondheid alleen maar ten goede.

Volgens Grandjean zouden we de hersenontwikkeling van onze kinderen niet moeten riskeren vanwege een soort kortzichtigheid over de voordelen van onze huidige voedselproductie. Beleidsmakers zouden de werkwijze van de biologische boeren meer moeten introduceren bij de agrarische sector.

 

Bron: KiiND (Via Bio Mijn Natuur)

Publicatiedatum: 20-6-2017


Kippen mogen weer naar buiten!

21 april 2017                             bron: biojournaal

Chris Borren (De Lankerenhof) betreurt hogere uitval
"Kippen werden onrustig door extreem lange ophokplicht"

Tholen - Na bijna een half jaar mogen de (biologische) kippen weer naar buiten. Gisteren zijn de landelijke maatregelen tegen de verspreiding van de vogelgriep, zoals de ophokplicht, ingetrokken. Ook bij De Lankerenhof in Voorthuizen konden de kippen vanmorgen weer voor het eerst van de buitenlucht genieten. Bio-pluimeehouder Chris Borren vertelt dat de langdurige ophokplicht een hogere uitval tot gevolgen had. "De ophokplicht duurde dit keer met bijna een half jaar extreem lang. Normaal hebben we dit wel eens zes of tien weken gehad, maar nu is de ophokplicht op 9 november al ingegaan. Daardoor merken we meer gevolgen."  

Chris merkte vooral een verandering in het gedrag: "Ik kon aan de kippen zien dat ze het er moeilijk mee hadden. Hoe langer het ophokken duurde, hoe onrustiger ze werden. We kregen zeker op het laatst wat meer uitval. De kippen die onderin de pikorde zitten kwamen steeds meer in de verdrukking. Normaal lopen ze overdag natuurlijk buiten en krijgen deze kippen meer ruimte, ook in de stal. Deze kippen slijten harder en dit veroorzaakt dus een hogere uitval."

Chris vertelt dat het op donkere winterse dagen ook eenvoudiger is om de kippen rustig te houden in de stal. "Met zonnig weer is er ook meer licht in de stal, waardoor de kippen beseffen dat de zon schijnt. Dan willen ze nog liever naar buiten en worden ze onrustig. Sindsdien is het een stuk moeilijker." Om het de kippen zo comfortabel mogelijk te maken heeft de bio-pluimveehouder gedurende de afgelopen maanden de nodige maatregelen genomen. "Zo hebben we extra graan in de stal gestrooid en meer luzerne verstrekt. Maar dit is voor de kippen toch relatief saai. Het is natuurlijk heel anders dan buiten." Chris was dan ook opgelucht dat de kippen weer lekker buiten mogen rondscharrelen. 'Het is feest voor de kippen', zei hij al op Twitter. "Ze moesten wel duidelijk weer even wennen aan de buitenlucht", besluit ChrisOnze Wilde Weide kaas wint Cum Laude verkiezing

9 april 2017                                Bron: Biojournaal


Wij verkopen Wilde Weide kaas van de biologische boerderij Noorderlicht te Noordeloos.
Afgelopen maandag was de landelijke Cum Laude verkiezing voor de beste boerenkaas van Nederland. De Biologisch Dynamische Wilde Weide kaas van biologische boerderij Noorderlicht kwam in de categorie Belegen Boerenkaas bij de vakjury als hoogste uit de bus met 97 van de behalen 100 punten. De makers, Kees van Gaalen en Maria Inckmann van Gaalen zijn erg tevreden.

Dit jaar was de met goud bekroonde kaas gemaakt op 15 november. Het is een graskaas. De blaarkop koeien liepen tot en met 6 januari dit jaar overdag buiten op boerderij Noorderlicht te Noordeloos in de Alblasserwaard. Dinsdag 28 maart gingen ze weer naar buiten. De koeiendans was zeer bescheiden. Het was voor de koeien kort geleden dat ze nog buiten waren.

 

 

 

 

Volgende week starten Kees en Maria met de productie van graskaas. Begin mei liggen ze dan onder andere bij ons in de winkel. Ze gaan er voor dat de kwaliteit van hun rauwmelkse Wilde Weide kaas in 2017 ook weer op hetzelfde hoge niveau ligt.   


Weleda steunt Natuurmonumenten

20 maart 2017

 

Kiezen voor Weleda, dat is kiezen voor 100% natuurlijke verzorgingsproducten die je huid laten stralen en bovendien heerlijk ruiken. Producten die goed zijn voor jou én voor de wereld, omdat ze op een eerlijke, respectvolle en duurzame manier zijn gemaakt met pure ingrediënten.

Kiezen voor Weleda betekent ook zorgen voor de natuur. Want ook dit voorjaar zetten Weleda en Natuurmonumenten zich samen in om de bloemrijke natuur in Nederland te beschermen en verder te ontwikkelen!

 

Bijen in gevaar

Twee jaar geleden sloegen Natuurmonumenten en Weleda de handen ineen om de bloemrijke natuur in Nederland verder te beschermen en ontwikkelen. Intussen werden al mooie resultaten bereikt, maar de natuur heeft onze hulp nog steeds hard nodig. Doordat bloemrijke graslanden dreigen te verdwijnen, zijn immers ook heel wat dieren en insecten bedreigd. Zo neemt het aantal bijen enorm af. Dit mogen we niet laten gebeuren, want het volledig uitsterven van de bijen zou een ramp zijn voor de wereldwijde voedselvoorziening.

 

Vaarwel fruit, groente, koffie en chocola…

Op dit moment is meer dan 40 procent van de bijensoorten met uitsterven bedreigd. In Nederland gaat het om meer dan de helft. Alarmerend, want deze ijverige diertjes zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van bijna 90 procent van de bloeiende plantensoorten in het wild en voor meer dan 75 procent van onze belangrijkste gewassen. Zonder de bijen kunnen we dus koffie, chocola en vele fruit-, groente- en notensoorten uit ons dieet schrappen.

 

Wie de bloemen redt, redt ook de bijen

 

Om het uitsterven van de bijen tegen te gaan, is het belangrijk om de lokale bloemrijke natuur zoveel mogelijk te herstellen en te beschermen. Hiervoor zet Natuurmonumenten zich al jaren in, en sinds 2015 ook met onze hulp.

 

Ook dit jaar doneren we per verkocht product een bedrag aan Natuurmonumenten waardoor zij in staat zijn om 1 m2 bloemrijke natuur te beschermen en verder te ontwikkelen.

 

Dit kun je zelf doen om de bijen te redden!

  • Koop Weleda! Voor elk product dat wordt verkocht in de periode tussen 20 maart en 9 april 2017 creëert Natuurmonumenten 1 m2 bloemrijke natuur.
  • De late winter is voor de bijen een extra zware periode aangezien er dan nog niet veel bloeit. Met sneeuwklokjes en krokussen in je tuin zijn ze echter al enorm geholpen. 
  • Hou je van kruiden? De bijen ook! Geurende kruiden zoals tijm, salie of marjolein zijn echte bijenlokkers en ook erg lekker in de keuken.
  • Zet je tuin, terras of balkon vol bloemen. Daarmee help je niet alleen de bijen; je beleeft er zelf ook heel wat plezier aan. Zorg voor voldoende variëteit, want niet elke bijensoort houdt van elke bloem.
  • De wilde bij leeft alleen. Hij nestelt in kieren of holletjes, daar waar hij ook zijn voedsel vindt, dus dicht bij planten die rijk zijn aan nectar en stuifmeel. Maak een nestgelegenheid door dood hout gewoon te laten liggen en rotten. 

 


Ook Natuurwinkel Naturijn voert campagne tegen patenten op groenten

6 maart 2017

 

Onlangs besloot de EU geen patenten op groenten meer te willen toestaan. Dit is een mooie stap in de goede richting. Dit voornemen moet echter nog omgezet worden in een waterdichte wet die patenten op groenten voorgoed verbiedt. Om die reden start op 6 maart een campagne in 143 biologische speciaalzaken. Onder de noemer ‘De Grootste Zaadbank’ zijn in deze winkels setjes van 5 door patenten bedreigde groentezaden te koop. Ook in Culemborg  zijn deze zaden te koop bij Natuurwinkel Naturijn.

 

Grote bedrijven vroegen de laatste twee jaar meer dan duizend patenten aan op natuurlijke eigenschappen van groenten en fruit. Er werd al patent verleend op paprika’s met een natuurlijke(!) afweer tegen schadelijke insecten. Daarmee krijgen die bedrijven de eigendomsrechten over alle zaden, planten en vruchten waar die 100% natuurlijke eigenschap in zit. Dat geeft ze enorm veel macht. Met rampzalige gevolgen: de prijzen gaan omhoog en er komt minder keuze in de winkel. Ook is het een risico voor de voedselzekerheid.

 

Niet te vroeg juichen

 

Dit besluit van de EU is een belangrijke stap op weg naar een verbod op patenten op groente, maar het einddoel is nog niet bereikt. De honderd bestaande patenten blijven gewoon geldig.  Ook is de tekst van de wet niet eenduidig genoeg. Maaike Raaijmakers van Bionext, de brancheorganisatie voor de biologische landbouw, stelt: "reken maar dat de juristen van de grote zaadbedrijven nu hun pennen slijpen en op zoek gaan naar listige sluipweggetjes om dit verbod te omzeilen. De komende maanden worden daarom écht cruciaal. We moeten zorgen voor een goede, waterdichte patentwet die patenten op ons voedsel definitief verbiedt. Daar is extra maatschappelijke druk en geld voor nodig.  Achterover leunen kan nog niet.“

 

 

 

Doe mee met De Grootste Zaadbank van Nederland

 

Bionext voert daarom samen met 143 biologische winkels campagne om een einde te maken aan patenten op ons voedsel.

Dit doen zij onder de noemer 'De Grootste Zaadbank'. Inmiddels zijn er al ruim 3500 filiaalhouders van De Grootste Zaadbank.Consumenten kunnen meehelpen door bij Natuurwinkel Naturijn  voor €3,95 een setje van 5 zaden van met patent bedreigde gewassen  aan te schaffen. Ze kunnen deze onder laten duiken in hun  vriezer. Of zaaien in hun tuin. Aanmelden als filiaalhouder van ‘De Grootste Zaadbank kan via: degrootstezaadbank.nl


Foto's van het feestje van het 25 jaar bestaan van Naturijn!

4 juni 2016