Vrolijke Prei-Pastinaak Puree

Ingrediënten voor twee personen

  • 3 prei
  • 400 gram pastinaak
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 eetlepel citroensap of (appel)azijn 
  • zeezout naar smaak
  • 2 theelepels korianderzaad of 1 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
  • 2 eieren
  • (olijf)olie om in te bakken
  • 1 theelepel paprikapoeder

Bereidingswijze

Pastinaak schillen met een dunschiller en in stukjes snijden. 1/3 van de prei schoonmaken en in dunne ringetjes snijden. Preiringetjes en pastinaak in weinig water in 15 min. gaat koken. Eventueel te veel water afgieten. Zaden vijzelen. Kruiden, zout, zuur en boter toevoegen aan de groente. Met een roerzeef of staafmixer pureren. Overgebleven prei schoonmaken en in stukken van 3 cm. snijden.

In een pan met dikke bodem olie heet laten worden. Prei erin leggen en zout erover strooien. Al roerende de prei in 1 a 2 min. op een hoog vuur bakken. Daarna op een laag vuur met deksel de prei in ongeveer 10 min. gaar smoren. Bak van de eieren spiegeleieren. Puree op de borden verdelen en strijk glad met een lepel tot een mooi rond bergje. Leg de eieren erop.

En leg de preistukjes rondom tegen de puree. Bestrooi de eieren met paprikapoeder.

 

Tip: verwijder van de prei alleen het taaie, donkergroene blad en de worteltjes. De voetjes met wortelaanzet kun je eten. Goed wassen en klein snijden. Prei is rijk aan fosfor en ijzer. Juist in de voetjes zijn de mineralen volop aanwezig.